Vandra

 

Fjällen i västra Härjedalen är antingen intensivt grönskande som några av Sveriges förnämsta blomsterfjäll Mittåkläppen och Hamrafjället, eller fascinerande karga. En förkastning i jordskorpan längs Tänndalen har fört upp mycket kalk till ytan norr om denna. Längre söderut är fjällen steniga, karga och artfattiga. Den rika förekomsten av kalk gör att det är bördigt, örtrikt och lättgånget i stora delar av Funäsfjällen. På många ställen känns det som man vandrar på en golfbana på 1.000 meters höjd med underbara vyer.

För  ”fjällrävarna” som vill vandra egna spår efter kartan är äventyret  nästan oändligt; 450 km rösade leder och dessutom 1000 tals omärkta möjligheter.

Mountainbike i Funäsdalen

 

Sveriges mest kompletta område för cykling växer nu fram i Funäsfjällen. 328 km cykelleder och 130 km MTB-leder! Hela tiden byggs lederna ut med trall, grävning och skyltning av lederna. Så fort en led blir klar läggs en utförlig beskrivning med karta av den ut på funäsfjällens hemsida. På så sätt kan du redan innan du trampar iväg välja en tur med rätt svårighetsgrad, rätt längd och med rätt upplevelser för just dig!

Fiska

 

I Funäsfjällen finns fler fiskevatten än fiskare! Sjöar, tjärnar, åar och bäckar med röding, öring, harr och sik -vatten som passar alla typer av fiskare. Här erbjuds allt från lättillgängliga familjevatten för nybörjaren till extrema högfjällsvatten för experten. Flugfiske eller mete, chanserna att fånga ädelfisk är stora. Kurser och guidning anordnas för de som vill lära sig mer.

 

Klätterstigen i Funäsdalen

 

Klätterstigen i Funäsdalen by är ett helt säkert sätt att pröva bergsklättring för gammal som ung, med eller utan guide. Leden är den enda klätterstigen i svenska fjällen. Leden är spännande för de lite större barnen. Uppe på toppen lyser de av stolthet!